Jak uplést deku z Alize Puffy - postup

Přečtete za 2 minuty

Nadýchaná, měkká a snadná na přípravu. Puffy deka se dostala na vrchol žebříčků výrobců. Se správným návodem můžete tuto jedinečnou deku uplést bez jehlic a háčku. Inspirujte se postupem, který zvládnou i začátečníci.

Vlna Alize Puffy si získala pletařky po celém světě. Unikátní vlákno od tureckého výrobce posunulo ruční pletení na novou úroveň. Díky svým vlastnostem si vysloužila přezdívku "dětská příze", ze které si můžete vyrobit hřejivou huňatou deku. Jak na to?

Co potřebujete k výrobě Puffy deky

Podle tohoto návodu si vyrobte dětskou huňatou deku o rozměrech 70 x 70 cm. Budete potřebovat 3 klubka vlny Alize Puffy o délce 9 metrů. Tato spotřeba je pouze orientační, proto doporučujeme dokoupit vždy jedno klubko vlny navíc. Vyhnete se tak zbytečnému přerušování vaší tvůrčí činnosti. Součástí fotopřílohy je základní vzor.

Návod na Puffy deku

1. Rozviňte klubko, položte ho na rovnou podložku a změřte 70 cm.

2. V místě, kde jste naměřili 70 cm, přeložte přízi a natáhněte druhou řadu.

3. Obě řady položte vodorovně vedle sebe. Řada tvořená tou částí vlny, která navazuje na předivo, se bude nazývat horní řada.

4. Všechna oka horní i spodní řady vyrovnejte směrem nahoru.

5. Začněte proplétat oka zprava doleva - první oko spodní řady propleťte prvním okem horní řady, druhé oko druhým okem horní řady atd.

6. Až dojdete na konec řady, přetáhněte další řadu a pokračujte zleva doprava - vždy propleťte oka spodní řady s oky horní řady.

7. Pokud jste upletli požadovanou velikost (70 x 70 cm), můžete deku zakončit například řetízkem. Na opačné straně pleteniny propleteme druhé oko prvním okem, pak třetí oko druhým okem a takto pokračujeme až do konce.

8. Na konci řady nechte jedno volné oko a zbývající motouz odstřihněte. Odstřihněte oko, kterým jste přidávali, tak, aby vám zůstal "ocásek".

9. Poslední oko s "ocáskem" svažte. Vytvoříte tak pevný uzel, který zabrání tomu, aby se deka rozpletla. Puffy deka je hotová!

Srdíčkový vzor

Pokud jste zvládli základy, můžete se pustit do náročnějšího projektu a vytvořit Puffy deku se srdíčkovým vzorem. Přesný postup najdete v tomto článku.